מהנדס קונסטרוקטור

בנייה של מבנה כלשהו, בין אם הוא מיועד לצרכי מגורים, לעסק כלשהו או לתעשייה, היא אתגר של ממש. היא יכולה להיות מורכבת או פשוטה, זה יכול להיות גם מבנה גדול במימדיו או צנוע אולי, כך או כך, נדרשת תשומת לב רבה וגם עמידה בקריטריונים גבוהים ובפרמטרים שונים. על המבנה, שאליו נכנסים אנשים, חייב להיות בטוח. עליו להיבנות תוך הקפדה על כל הכללים ובשימוש במיטב חומרי הגלם, שיבטיחו את אותה רמת בטיחות שבה מעוניינים. לצערנו, ומסיבות שונות, ישנם לא מעט כשלים בבנייה.

הדבר יכול לצוץ מיד לאחר שעלה אותו מבנה על הקרקע, אך לעיתים גם במרוצת השנים. מבנים ישנים מאד, סדקים שמופיעים בקירות או בתקרות, חוסר יציבות ואפילו מוטות חשופים, כל אלה ועוד מצריכים פנייה לשירותיו של מהנדס קונסטרוקטור, שיידע לזהות זאת כהלכה ולהציע את המענה הנדרש: תיקון, שיפוץ או כל הליך אחר שיחזיר את הבטיחות לאותו מבנה, את האפשרות להשתמש בו שוב וגם את הבטיחות לסביבה כולה, בה הוא נמצא.

 

מהו מהנדס קונסטרוקטור ומה תפקידו?

מהנדס קונסטרוקטור (קונסטרוקציה), המוכר בשמו גם כמהנדס בניין הינו בעל תואר בהנדסה אזרחית, הכוללת התמחות בהנדסת בניין. בתום לימודיו, ועל מנת שיוכל לעסוק בתחום, מקבל המהנדס את רישיונו ממשרד התעשייה והמסחר והופך לרשום גם בפנקס המהנדסים והאדריכלים.

הקונסטרוקטור נכנס לפעולה, בדרך כלל, לאחר שהמבנה עלה על הקרקע ובייחוד במקרים בהם התגלו בו כשלים בבנייה או שיש חשש להם, גם אם בפועל לא זוהו בעין. הדבר יכול להופיע במבנים פרטיים, המיועדים לצרכי מגורים, בבתי מגורים בני כמה קומות, במוסדות חינוך, במבנים תעשייתיים, מבנים ציבוריים וגם בבתי עסק מסוגים שונים. זה קורה לא אחת כאשר מדובר במבנים ישנים מאד, אך לא רק. לעיתים אותם כשלים יכולים להתגלות זמן קצר לאחר הבנייה, מספר חודשים, ובמקרים אחרים, כאמור, לאחר כמה שנים ואפילו עשרות.

מהנדס קונסטרוקטור מסייע גם במצבים בהם יש חשש לבעיות ביציבותם של מבנים מסוימים, כאשר ישנה התנתקות של גושי טיח ובטון וגם במצבים בהם נחשפים מוטות, המהווים חלק בלתי נפרד מאותו מבנה ואמורים להיות סמויים מהעין.

שירותיו של מהנדס קונסטרוקטור יידרשו גם כאשר מעוניינים לבנות פרגולות לבית, כאשר מעוניינים בקבלת פתרונות לשיקום מבנים ישנים וגם מפרטי שיקום. הוא יידרש במקרים בהם ישנם מבנים מסוכנים, העשויים לקרוס חלילה ולמעשה במצבים שונים בהם מתגלים, כאמור, כשלים חמורים במבנה.

 

כיצד בוחרים מהנדס קונסטרוקטור מומלץ?

כדי למצוא מהנדס קונסטרוקטור מומלץ, שילווה את הפרויקט, חשוב לתת דגש לעניין ההכשרה, הרישיון וגם התעודה. העוסקים בתחום הנדסת בניין נדרשים לעבור כמה שנות הכשרה וגם התמחות ספציפית, המקנות להם את אותו ידע הנדרש במהלך העבודה. גם ניסיון מעשי הוא הכרחי מאד ופרמטר שיש לבדוק אותו לפני ששוכרים את שירותיו של מהנדס קונסטרוקטור, שכן תודות לניסיון זה יוכל המהנדס להתמודד גם עם אתגרים לא פשוטים, הצצים ועולים לעיתים תוך כדי העבודה.

מהנדס מנוסה הוא בעל הידע ההכרחי לאיתור כשלים ולזיהוי בעיות ותקלות שונות, המופיעות במבנים קיימים. מהנדס שכזה מכיר את החוקים הרלוונטיים לתחום, את כל הקריטריונים הקיימים, שעל פי הם צריך לבנות ואת התנאים הנדרשים כדי ליהנות ממבנה ראוי ובטוח לשהייה, בין אם למגורים ובין אם לכל צורך אחר.

 

מהו תהליך העבודה?

מהנדס קונסטרוקטור עובד במקרים רבים מול אדריכל, האחראי על תכנון אותו מבנה, בו התגלו הליקויים והוא מסתמך, בין היתר, על עבודת התכנון שבוצעה בעבר, לרבות השרטוטים שהכין. במקרים רבים נעשית הפנייה אליו לאחר זיהוי אותם כשלים או חשש לתקלות או בעיות חמורות, כאשר מדובר בבניינים ישנים במיוחד. במקרים כאלה, מבצע הקונסטרוקטור, תודות לידע שצבר והכלים שברשותו, את הבדיקות הנדרשות באותו מקום, המסייעות באיתור התקלות, הכשלים או הבעיות השונות.

אם מדובר בהתקנה של פרגולה, למשל, על מנת שיספק את האישור המיוחל לצורך התקנתה, יגיע המהנדס אל המקום, יבחן אותו, את התנאים המיוחדים שבו ויתייחס אל אותה פרגולה, אותה מעוניינים לבנות. כאשר מדובר במוסדות חינוך, יבחן גם כאן את המבנה, את המקום עצמו ויבדוק האם קיימים כשלים כלשהם במקום והאם הוא ראוי לשהותם של התלמידים.

 

מתי יש צורך בשירותי מהנדס קונסטרוקטור?

שירותיו של מהנדס קונסטרוקטור נדרשים בכמה מצבים:

  1. במקרה של ליקויי בנייה – סיוע של מהנדס קונסטרוקטור יידרש כאשר מתגלים ליקויי בנייה במבנה קיים, בין אם זה בית פרטי, כאמור, מבנה ציבורי, תעשייתי ועוד. סדקים שהופיעו לפתע בקירות, מרפסת שרועדת, חוסר יציבות שהתגלתה במבנה או כל ליקוי אחר שעשוי להצביע על מצב לא בטיחותי, לרבות שקיעת חלקי מבנה, דורש פנייה לבעל מקצוע זה. מצבים אלה יכולים, במקרים רבים, להיות סימן מובהק למבנה מסוכן, מה שמצריך התערבות מיידית. במקרים כאלה יבחן הקונסטרוקטור את המבנה וינסה לאתר את מקור הליקוי וממה הוא נובע. בהמשך יציע פתרונות לשיקום ולתיקון, וזאת כמובן במידה ואכן ניתן לעשות זאת (במקרים מסוימים, למשל, לא יהיה מנוס מהריסת המבנה). אם תוגש תביעה משפטית בשל הליקוי שנמצא, יוכל לתת אותו מהנדס גם חוות דעת משפטית. בשלב תיקוני הליקויים, ילווה הקונסטרוקטור את תהליך התיקון ויפקח עליו כדי להבטיח את בטיחותו ותקינותו של המבנה לאחר מכן.
  2. קבלת רישיון עסק – סיוע של מהנדס קונסטרוקטור נדרש כשרוצים לקבל רישיון עסק ולצורך בדיקת בטיחות המבנה ותוספות הבנייה שלו.
  3. קבלת אישור לבניית פרגולה – כאשר מעוניינים לבנות פרגולה, הדבר מצריך את קבלת אישורו של מהנדס קונסטרוקטור, הבוחן את המקום ואת תנאי ובודק כיצד ניתן לשלב את אותה פרגולה באופן הנכון וגם הבטיחותי ביותר.
  4. קבלת אישורים למוסדות חינוך – כדי להפעיל מוסד חינוך כלשהו, יש לוודא שהמבנה שבו הוא מתקיים מספק את רמת הבטיחות המקסימאלית לשוהים בו. לשם כך נדרש אישור של קונסטרוקטור, המגיע אל המקום, בודק את הקירות, את התקרות ואת כל חלקי המבנה הקיים. רק לאחר שווידא שזהו מבנה תקין ובטיחותי, יספק את האישור המיוחל.

אילו בדיקות מבצע מהנדס קונסטרוקטור?

מהנדס קונסטרוקטור מבצע, במסגרת תפקידו, שורה ארוכה של בדיקות. לעיתים תידרש בדיקה אחת בלבד לאותו מבנה ולעיתים תידרשנה כמה. ברשימת בדיקות אלו, מופיעות הבדיקות הבאות:

  1. בדיקת כשלים – כאשר יש חשש לכשל מסוים, לליקוי בניה כלשהו.
  2. בדיקת מבנה פל-קל – כאשר מעוניינים לבצע שינוי מבני כלשהי במבנים העשויים פל-קל נדרשת בדיקה מקדימה של קונסטרוקטור.
  3. בדיקת יציבות – במקרים בהם עולה חשד כי אותו מבנה איננו ראוי לעבודה או למגורים.
  4. בדיקת קירות תומכים – הנדרשים לצורך יציבות המבנה ופעמים רבות נושאים משקלים רבים.
  5. בדיקות לצורך מתן חוות דעת משפטית – בין אם בשל זיהוי פגיעה במבנה על ידי צד שלישי או לאחר רכישתו.

 

מתי נדרש אישור מהנדס קונסטרוקטור?

אישור מהנדס קונסטרוקטור יידרש במקרים בהם:

  1. כאשר מעוניינים להרוס קירות ו/או לבצע שינויים או שיפוצים כלשהם במבנה, בין אם זה מבנה למגורים או מבנה אחר. במקרים כאלה יבדוק המהנדס את הקירות ואת כל האלמנטים האחרים במבנה האם הם משמשים כתומכים (או לאו), ובהתאם יקבע האם מותר לבצע את אותה פעולה שבה מעוניינים. הוא יהיה האחראי למתן אישור ההריסה או פירוק אותם קירות, ובשל כך גם יהיה האחראי על תקינותו העתידית של המבנה, כמו גם על יציבותו.
  2. במידה ונמצא כי הקירות, אותם מעוניינים לשבור או לשנות, הינם בעלי חשיבות מבנית, יציע המהנדס תכנית חלופית, הכוללת פתרונות חיזוק ותמיכה מתאימים (שימוש בקורות פלדה, למשל, המהווים חלופה לקירות, אותם הורסים). כאן יצטרך המהנדס לוודא כי אותם חיזוקים שהוצעו מבוצעים בהתאם לתכנית שסיפק על מנת לקבל את האישור ההנדסי.
  3. כאשר מעוניינים להתקין ג'קוזי על הגג, ג'קוזי במרפסת וגם לבנות פרגולה. במצבים כאלה יצטרך המהנדס לוודא שאותה מבנה, שבו מעוניינים בתוספת זו, מתאים להחזיק אותה ויישאר בטוח לשימוש וגם למגורים.
  4. אישור מהנדס קונסטרוקטור יידרש במקרים בהם מעוניינים להפעיל מוסדות חינוך, ביניהם גני ילדים ועל מנת להבטיח את בטיחות אותו מבנה.

 

מדוע חשוב לבחור מהנדס מקצועי עם ניסיון?

לקונסטרוקטור תפקיד חשוב. הוא זה המסוגל לזהות את אותם ליקויים חמורים במבנה ולהציע, בהתאם, את הדרכים לתקנם. תודות לעבודתו, מובטחים לנו וגם ליקרים שלנו מבנים בטיחותיים לשהות, מבנים ללא ליקויים או בעיות, שיכולות לגרום לנזקים של ממש ואף להיות מסכני חיים. ניסיונו של מהנדס קונסטרוקטור יעיד עד כמה הוא מסוגל לזהות כהלכה ליקויים שונים, להציע תיקונים ופתרונות חלופיים ובאופן כללי גם להתמודד בהצלחה עם אתגרי העבודה.

עם השנים, ותוך כדי עבודתו, נחשף מהנדס קונסטרוקטור לבעיות מבניות רבות ומגוונות מאד. חשיפה זו מאפשרת לו לרכוש ידע, ללמוד כיצד להתמודד בצורה נכונה ומוצלחת עם כל בעיה וגם מהם הפתרונות הנכונים הנדרשים לאותו מבנה. ידע תיאורטי איננו מספיק במקרים כאלה, אלא רק ניסיון בשטח. ולכן, חשוב מאד לבדוק מראש כמה שנות ניסיון יש למהנדס ובאילו פרויקטים לקח חלק בעברו.

נקודות נוספות שנדרשות גם הן לבדיקה כדי להבטיח התאמה הן חוות דעת ורישיון. על מנת שיוכל לבצע את העבודה, על המהנדס להחזיק ברישיון תקף, אותו הוא מקבל, כאמור, ממשרד התעשייה והמסחר. חתימתו של מהנדס כזה ללא רישיון לא תתקבל ולמעשה הוא מסכן אתכם ואת כל המשתמשים באותו מבנה. חל איסור בעבודה אל מול מהנדס שאיננו מחזיק ברישיון הנדרש וחשוב לוודא זאת מראש לפני שיוצאים לדרך.

חוות דעת של לקוחות שעבד איתם בעבר יכולות גם הן לסייע במציאת המתאים לכם ובבחינת יכולתו לספק לכם את המענה שלו אתם זקוקים. חוות דעת חיוביות יעידו על מקצועיות ברמה גבוהה ועל יכולתו של אותו מהנדס להתמודד עם הפרויקט בהצלחה. ההכשרה שיש לקונסטרוקטור חשובה גם היא. מהנדס קונסטרוקטור יכול לבדוק מבנים מעל ל-4 קומות (בניגוד להנדסאי בניין) ולכן במקרים בהם מדובר בבניין בן כמה קומות, פנייה אליו היא הצעד הנכון לעשות.

משפצים בית או מעוניינים לבצע שינויים מבניים כלשהם? חוששים מכשל מבני מסוים או בעיה במבנה? חברת גלאור מהנדסים ויועצים, שהוקמה בשנת 1998, היא המקום הנכון לפנות אליו. במסגרת שירותיה, מציעה גלאור מענה הן ללקוחות פרטיים והן ללקוחות מוסדיים מכל חלקי הארץ, הכולל ביקורת מבנים והכנת חוות דעת, הקבילות בבית משפט. לקבלת פרטים אודות שירותינו ותשובות לשאלות נוספות, צרו קשר בטלפון 054-4268886

דילוג לתוכן