10 המקרים הנפוצים ביותר בהם נדרש בדק בית

קראו בעיון! כל סעיף יכול לסייע לכם למצוא ליקוי שעלול להיות קיים בביתכם

ארז אריה, הבעלים של חברת צ'ק האוס מתאר במאמר זה את המקרים הנפוצים ביותר, בגינם הוזמנו שירותי בדק בית מהחברה:

צרו עמנו קשר עוד היום
צרו עמנו קשר עוד היום לליווי ללא עלות בפרוייקט תמ"א 38

 

 

למרבה הצער, ליקויי בנייה הינם תופעה שכיחה בענף הנדל"ן בישראל.

על כן, חשוב מאוד להיות מודעים לליקויים אלו, שיכולים להופיע במגוון סוגים ובדרגות חומרה שונות.

לפניכם רשימה של 10 מקרי ליקויי בנייה נפוצים ביותר הדורשים בדק בית. יש לציין כי ליקויים אלו אינם דווקא בעלי רמת הסיכון הגבוהה ביותר, אלא מדובר בליקויים השכיחים במחוזותינו.

 

1. בעיות רטיבות

 

בעיות רטיבות הן ליקוי הבנייה הנפוץ ביותר בישראל, ממנו סובלות קרוב ל- 50% מהדירות בארץ. לא אחת נגלית הבעיה לעין רק בשלבים מתקדמים, והיא עלולה להוות מטרד בריאותי, בטיחותי ואסתטי. קיימים שני גורמים עיקריים לבעיות נזילות בבתים:

  • עבודת בנייה רשלנית וחפוזה, ואי שימת לב לאטימות המבנה והתקנת הצנרת שלו.
  • שימוש בחומרי גלם זולים ולא איכותיים, בעלי רמת בלאי גבוהה.

 

2. סדיקה בקירות

 

סדקים בקירות הינם ליקויי בנייה המופיעים בדרגות חומרה שונות. על פי רוב מדובר בליקוי אסתטי הניכר לעין כסדקים דקים ושטחיים, קילוף הקיר, בועות, שקעים או בליטות, אשר מקורם בעבודת טיח רשלנית. במידה שמופיעים סדקים יותר עבים ועמוקים בעלי נטייה אלכסונית, ייתכן מאוד כי מדובר בליקוי בנייה חמור הדורש עבודת חיזוק של המבנה.

 

3. סדיקה ברצפות

 

ליקוי בנייה נפוץ נוסף הדורש בדק בית הינו סדיקה ברצפות, שנגרמת עקב עבודת רובה רשלנית או מרווח לא נכון של הרצפות. כמו כן, בעיות ריצוף עשויות לבוא לידי ביטוי במרצפות שבורות, הפרשי גובה ושיפועים בין רצפות. ליקויים אלו מהווים הן בעיה בטיחותית והן מטרד אסתטי.

4. ליקויי בתשתיות החשמל

 

ליקויים בבניית תשתית מערכת החשמל בדירות עשויים להוות בעיה תכנונית, אסתטית או בטיחותית. הליקוי עשוי להתבטא בשקעים רופפים או שקעים במיקום לא נוח, ואף בבעיות בלוח החשמל, חוסר הארקה או התקנה לא אטומה ומבודדת של התשתיות.

 

5. בעיות באינסטלציה וביוב

 

מערכות אינסטלציה וביוב הן מקור בלתי נדלה לתקלות וליקויי בנייה. הליקויים מתבטאים בין היתר בצנרת דולפת, ריחות לא נעימים, רטיבות על הקירות או מחסור בלחץ מים. זאת בנוסף על כלים סניטריים לא תקינים או שלא לפי מפרט הדירה, וכן חיפוי אריחים שבור, סדוק, לא אחיד ולא תקין. יש לציין כי ליקוי ביוב נפוץ נובע מהתקנת שוחת ביוב בסמיכות רבה מהמותר ליסודות הבניין.

 

6. ליקויי בנייה בדלתות וחלונות

 

ליקוי בנייה בדלתות וחלונות עשוי לנבוע מהתקנה לא מדויקת הגורמת למרווחים בין הדלת או החלון לבין מסגרתם. כמו כן, הליקוי עשוי להתבטא במוצרים פגומים, בפתחים צרים מדרישות התכנון או באופן התקנת מסגרות ודלתות. בנוסף, ייתכנו מצבים של פתחים הממוקמים שלא על פי התכנון המקורי, או החוסמים מעבר לחללים אחרים.

 

7 . ליקויים אקוסטיים

 

לא מעט דירות סובלות מליקויים אקוסטיים. ליקויים אלו גורמים לחדירת רעש גבוה מהמותר בתקן מהמרחב החיצוני, כלומר מדירות שכנים, חדר המדרגות, המעלית, משאבות בבניין, וכן רעש שמקורו בין חדרים בבית. הליקוי נובע מבנייה או מבידוד אקוסטי לקוי של הדירה או הבניין.

 

8. ליקויים בשלד המבנה

 

ליקויי שלד מבנה הינם ליקויים חמורים העלולים לפגום בבטיחות הדיירים. לעיתים קרובות ליקויים אלו אינם נראים לעין ויש צורך בבדיקה מקצועית על מנת לאתרם. הם עשויים להתגלות בין היתר ביציקת הבטון, באי עמידות ברעידות אדמה, ובתכנון וביצוע של שלד פלדה.

 

9. מערכות בטיחות אש לקויות

 

מערכות בטיחות אש הינן חלק ממחויבויותיו של הקבלן לאישור תוכנית הבנייה על ידי הרשויות. ואולם, לעיתים קרובות מיישמים הקבלנים מערכות בטיחות אש בלתי מספקות, זולות ובעלות בלאי גבוה, שאינן נותנות את המענה הנדרש למצבי חירום.

 

10. ליקויים בפיתוח חיצוני

 

לא אחת קבלנים אינם עומדים בהתחייבויותיהם לפיתוח שטחו החיצוני של המבנה, ויתרה מכך – הם מותירים אותו מטונף משאריות פסולת בנייה. מעבר לכך, ליקויי פיתוח חוץ עשויים להתבטא בדרכי גישה לא בטוחות, בריצוף לא אחיד או במעקות שאינם עומדים בדרישות התקן.

 

לדעת יותר על ליקויי בנייה

 

מלבד רשימת ליקויי הבנייה השכיחים שנדרשים לבדק בית, חשוב גם להיות מודעים לכלל הליקויים האפשריים שעלולים להוות בעיה בטיחותית ובריאותית, או מטרד אסתטי. כך לדוגמא, רבים מקרב הציבור אינם מודעים לסכנה הקיימת במדרגות קצרות שאינן עומדות בדרישות התקן.

מדרגות אלו מהוות גורם המסכן את המשתמשים בהן, שעלול לגרום לנפילתם. למרבה הצער, במקרים רבים בעלי הדירות נעשים מודעים רק בדיעבד להימצאותו של ליקוי כגון זה בדירה או בבניין.

למעשה, הרשימה המלאה של ליקויים קיימים הינה מאוד ארוכה, כך שלא קל ולפעמים אף בלתי אפשרי לזהותם מבעוד מועד. לכן, גם אם אינכם מגלים ליקויי בניה בביתכם מומלץ לקבל בנושא זה חוות דעת מקצועית.

 

הכותב: ארז אריה, חברת צ'ק האוס – www.checkhouse.co.il

 

 

דילוג לתוכן